2009-03-11 16:59:02• hírek • MTI

Nem értik meg egymást a kormány tagjai

Megosztja a Romániában nagykoalíciót alkotó demokratákat és szociáldemokratákat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tervezett hitelmegállapodás - adta hírül szerdán a Gandul című napilap.

Az újság úgy véli, hogy a szerdán Bukarestbe érkezett IMF-küldöttség "két kormányt" talál, utalva arra, hogy a szociáldemokraták egyelőre nem értenek egyet a hitel-megállapodás megkötésével.

Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán kijelentette, hogy ebben a pillanatban a román kormány nem rendelkezik politikai felhatalmazással egy ilyen megállapodás megkötésére. A Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt kormányzó szociáldemokraták azt kifogásolják, hogy őket senki nem értesítette arról, hogy a kormány tárgyalásokat kezdeményezett az IMF-el.

Bukarestben már hosszabb ideje nyílt titoknak számít, hogy a kormányban paritásos alapon résztvevő két nagykoalíciós partner nem ért egyet a hitel-megállapodás megkötésében. A szociáldemokraták azért ellenzik az IMF-kölcsönt, mert a nemzetközi pénzintézet rendszerint szigorú feltételeket szab a közkiadások lefaragása tekintetében. Így a PSD attól tart, hogy a szociális védelemre fordítható források apadni fognak, ez pedig a saját szavazóbázisát érinti legérzékenyebben.

Geoana a szerdai nap folyamán egyeztet a koalíciós partnerükkel. Bejelentette, hogy Emil Boc miniszterelnöktől a nagykoalíció vezetőségi tanácsának az összehívását is kérni fogja. A PSD elnöke szerint a kormány még nem adott választ a gazdasági válságra, és nem dolgozott ki tervet annak érdekében, hogy Románia elkerülje idén az esetleges gazdasági recessziót.

A szociáldemokraták elnöke a PD-L által támogatott Traian Basescu államfővel is éles szóváltásba került. A vita Basescunak a parlament előtt hétfőn elmondott beszéde nyomán bontakozott ki. Geoana szerint az államfő megkerülte az IMF-hitelmegállapodás kérdését. Ezt követően Basescu élesen támadta a PSD elnökét, akiről kijelentette: neki köszönheti azt, hogy a szociáldemokraták elnöke maradt, hiszen ha a tavaly év végi parlamenti választások után a PSD ellenzékbe szorul, akkor Geoana most nem lehetne pártelnök.

Bukaresti elemzők szerint mindez arra utal, hogy a PD-L és a PSD alkotta nagykoalíció még mindig nem csiszolódott össze, szerintük továbbra is nagy a bizalmatlanság a két fél között.

Mircea Geoana

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: